Anna Herrmann presenterade sitt examensarbete Joan på Beckmans Designhögskola i nära samarbete med anrika Svenskt Tenn 2019. Hon skissade fram sin flexibla ljusarmatur i jakt på rätt mys- och arbetsbelysning när hon skapade en ny inredning åt sin mor. Efter att först ha studerat vid universitet i Aachen, Tyskland sökte hon sig till den mer konstnärliga utbildningen vid Beckmans Designhögskola där hon tog sin kandidatexamen 2019. Hon blev samtidigt en av skolans IKEA- stipendiater, ett företag hon fortfarande samarbetar med i olika projekt. Anna Herrmann driver sin designstudio i München där hon också studerar till inredningsarkitekt vid den bayerska stadens konstakademi.
Förutom belysningsdesign och inredningsarkitektur har hon formgivit flera barnprodukter där hon kan kombinera ett lekfullt uttryck med en mer friare kreativ process jämfört med konventionell design. Med både tyskt och svenskt ursprung har Anna Herrmann ett öppet förhållande till den skandinaviska designfilosofin, hon vill bidra med mer färg efter decennier av svart, vitt och monokromt.
’Vi kan inte bara fortsätta producera och producera designprodukter I en värld med krympande resurser. De ting vi skapar ska vara meningsfulla, och varför inte också lekfulla?’
Anna Herrmann
Alexander Lervik är fascinerad av ljus i alla dess former, inte så underligt med tanke på att han bor i ett land där mörkret dominerar en stor del av året. Tre år efter att han tar sin kandidatexamen på Beckmans Designhögskola presenterar han Bright Handle, ett dörrhandtag som lyser ledigt grönt eller upptaget rött. Den fiberoptiklysande gungan Sense Light Swing är lika lekfull och samtidigt självklar. Med Rainbow bygger han en lampskärm av 300 små LED-lampor integrerade i skärmen, medan LED Light Bulb förser den traditionella glödlampans form med ett nytt uttryck i form av en liten LED-belyst 3D-printad ballerina inuti. Experimentellt utforskande hela tiden på gränsen mellan det konstnärliga och det kommersiella har AlexanderLervik i både belysnings- och möbeldesign vidgat gränserna för vad som är möjligt.
Hans ljuskreationer, varav den mest extrema är MyBrain, en lampa 3D-printad utifrån en MR-röntgen av hans egen hjärna, finns representerade på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska muséet i Göteborg och på flera andra platser. Färg ingår som ett starkt designelement i all hans design, och genom att skapa ett nytt belysningsföretag vill han sätta färg på en alldeles för konservativ belysningsbransch.
’Visst kan vi bli mer lekfulla i skandinavisk design och visst behövs det mer färg i designindustrin världen över! Jag är fullt övertygad om att mina konstnärliga experiment gör mina kommersiella produkter ännu bättre.’
Alexander Lervik